Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

feeling sick and dizzyΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ο ίλιγγος είναι η εμπειρία κατά την οποία βλέπουμε τα πράγματα να γυρίζουν γύρω μας ή εμείς να γυρίζουμε γύρω από τα πράγματα. Συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα ναυτίας (ανακάτεμα στο στομάχι) ή ακόμη και εμετό. Προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια και μπορεί να παρεμποδίσει τις καθημερινές δραστηριότητες για ώρες ή ακόμη και μέρες.Πολλές φορές οι ασθενείς περιγράφουν ένα αίσθημα αστάθειας ή και ζάληςκαι γι'αυτό χρειάζεται ένα λεπτομερές ιστορικό.

Υπάρχουν πολλά αίτια, που προκαλούν ίλιγγο-αστάθεια και θα αναφερθούν μόνο τα πιο συχνά.

  1. Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.
  2. Νόσος Meniere(Μενιέρ).
  3. Λαβυρινθίτιδα.
  4. Ιστορικό κακώσεωνκαι ωτοχειρουργικών επεμβάσεων.
  5. Ακουστικό νευρίνωμα.
  6. Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσης (BPPV)

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι η πιο κοινή διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος του λαβυρίνθου, το οποίο είναι ένα ζωτικό μέρος της διατήρησης της ισορροπίας. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι καλοήθης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απειλητικός για τη ζωή. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) εκδηλώνεται με την αίσθηση της περιστροφής που ονομάζεται ίλιγγος και εμφανίζεται ξαφνικά και με μια αλλαγή της θέσης της κεφαλής.

Γιατί ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) προκαλεί ίλιγγο ?

Το αιθουσαίο όργανο, δηλαδή ο λαβύρινθος, σε κάθε αυτί περιλαμβάνει το ελλειπτικό και σφαιρικό  κυστίδιο, και τους τρεις ημικύκλιους σωλήνες. Οι ημικύκλιοι σωλήνες εντοπίζουν την περιστροφική κίνηση της κεφαλής. Βρίσκονται σε ορθές γωνίες μεταξύ τους και είναι γεμάτοι με ένα υγρό που ονομάζεται ενδολέμφος. Όταν η κεφαλή περιστρέφεται, οι ημικύκλιοι σωλήνες περιστρέφονται, όπως και η ενδολέμφος που βρίσκεται μέσα τους. Λόγω της αδράνειας, η ενδολέμφος κινείται σε δεύτερο χρόνο, όπως ακριβώς όταν περιστρέψουμε ένα ποτήρι με νερό. Το νερό δεν περιστρέφεται ταυτόχρονα με το ποτήρι, αλλά ξεκινά να περιστρέφεται λίγο μετά και βέβαια όταν σταματήσει το ποτήρι να περιστρέφεται, το νερό εξακολουθεί να περιστρέφεται για λίγο ακόμη.

Μέσα στην ενδολέμφο υπάρχουν μικροσκοπικοίκρυστάλλοι ανθρακικού ασβεστίου (ωτοκονία), που είναι ένα κανονικό μέρος της ανατομίας του λαβυρίνθου. Όταν αυτοίαποσπαστούναπό την ωτολιθοφόρο μεμβράνη στην οποία είναι κολλημένοι τότε κυκλοφορούν σε ένα από τους ημικύκλιους σωλήνες. Οι κινήσεις της κεφαλής, προκαλούν μετατόπιση της ωτοκονίας (των κρυστάλλων ασβεστίου), η οποία κανονικά δεν κυκλοφορεί μέσα στους σωλήνες. Αυτό διεγείρει το λαβύρινθο, ο οποίος στέλνει εσφαλμένα σήματα στον εγκέφαλο, και προκαλείται ο ίλιγγος.

Τύποι καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV)

Οι τύποι του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης διακρίνονται ανάλογα με τον ημικύκλιο σωλήνα στον οποίο επιπλέει ελεύθερα η ωτοκονία.

Συμπτώματα

Εκτός από ίλιγγο, τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης περιλαμβάνουν ζάλη, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία στη συγκέντρωση, και ναυτία ή έμετο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού σε σχέση με τη βαρύτητα. Προβληματικές κινήσεις της κεφαλής είναι το κοίταγμα ψηλά και η αλλαγή θέσης στο κρεβάτι.

Μπορεί να διαρκέσει για ημέρες ή ακόμα και για μήνες αν δε θεραπευτεί έγκαιρα.

Ποιες ο αιτίες του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης ?

Το 2,4% όλων των ανθρώπων θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ιλιγγο.  .
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης συνδέεται με τη φυσική εκφυλιση η ωτοκονίας.

Πως γίνεται η διάγνωση ?

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης θα διαγνωστεί με βάση το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα των αιθουσαίων και ακοολογικών εξετάσεων, Η κύρια αιθουσαία δοκιμασία είναι ο χειρισμός Dix-Hallpike και ο χειρισμός υπτιάσεως. Οι δοκιμασίες  αυτές επιτρέπουν στο γιατρό να παρατηρήσει το νυσταγμό (συγκεκριμένες κινήσεις των ματιών) που προκαλείται στην αλλαγή της θέσης της κεφαλής. Ο προβληματικός ημικύκλιος σωλήνας δείχνει και την παθολογία . . .
Ειδικά γυαλιά (Frenzel), μπορεί να συνδεθούν με την τηλεόραση και μια κάμερα, ως διαγνωστικό βοήθημα, προκειμένου να μεγεθύνουν και να διευκρινίσουν το νυσταγμό. 

Θεραπεία του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV)

Η θεραπεία είναι οι χειρισμοί επανατοποθέτησης της ωτοκονίας από τον ημικύκλιο σωλήνα.
Οι χειρισμοί είναι οEpley, ο Semont, ο Vannucchi-Asprella, ο Lempert κ.α.
Ο εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος σας θα κάνει αυτόν που είναι ο σωστός για εσάς. 

Μετά τη θεραπεία

Πολλοί γιατροί συστήνουν στους ασθενείς τους να κοιμούνται σε δύο ή περισσότερα μαξιλάρια για ένα 24ωρο και να αποφύγουν να σκύψουν για ένα 24ωρο.

Φαρμακευτική αγωγή.

Τα φάρμακα σπάνια θεωρούνται ευεργετικά στον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (BPPV). Μερικές φορές είναι απλά χρήσιμα για τον έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου που συνδέονται με τον ίλιγγο, αλλάδεν αποτελούν τη σωστή θεραπευτική αγωγήγια την αντιμετώπιση του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV) καιδεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα..