Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

pregnant 775036 640Πριν ακόμα γεννηθούμε…

Πολλές μητέρες τραγουδούν και διαβάζουν ιστορίες και παραμύθια στα έμβρυα, που κυοφορούν, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο συνδέονται και επικοινωνούν μαζί τους. Δεν αποτελεί ένα καινούριο φαινόμενο, υπάρχει όμως κάποια επιστημονική βάση, που να στηρίζει αυτή την άποψη ή πρόκειται απλά για μια κοινή δοξασία;

Ο ήχος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αισθητηριακά ερεθίσματα, που φτάνουν στο ανθρώπινο έμβρυο. Ωστόσο η ποσότητα και η ποιότητα του ήχου που γίνεται αισθητός στο έμβρυο, καθώς και η επίδραση του μας είναι ελάχιστα γνωστά. Γνωρίζουμε ότι ο ήχος φθάνει στο εμβρυικό αυτί όχι διαμέσου του αέρα, αλλά διαμέσου των τοιχωμάτων της μήτρας και του αμνιακού υγρού. Ακόμα και αν ο ήχος είναι αρκετά δυνατός ώστε να φτάσει στο έμβρυο, σίγουρα η ομιλία και η μουσική, που αυτό ακούει έχουν αρκετές διαφορές από την καθημερινή εμπειρία της ακρόασης. Επιπλέον το σώμα της μητέρας λειτουργεί σα φραγμός των ήχων του περιβάλλοντος, ενώ παράγει διαρκώς τους δικούς του ήχους, οι οποίοι με τη σειρά τους καλύπτουν τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ξεπερνώντας όλους αυτούς τους περιορισμούς το έμβρυο ακούει την ομιλία της μητέρας και δημιουργεί μνημονικές εγγραφές αυτών που ακούει. Μετά τη γέννηση αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας, αλλά όχι και του πατέρα.Αναγνωρίζει μια ιστορία την οποία άκουγε στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαχωρίσει τη μητρική γλώσσα από μία ξένη. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν πολλές μελέτες σε νεογνά τα οποία άκουγαν μία ιστορία από τη μητέρα τους και τα οποία αντιδρούσαν με αύξηση του ρυθμού της καρδιάς σε σύγκριση με την ανάγνωση της ίδιας ιστορίας από μία ξένη γυναίκα ή σε μία διαφορετική γλώσσα.