Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

paido orila 3Γενετική της βαρηκοϊας

Υπολογίζεται ότι το 60% της βαρηκοϊας οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις, δηλαδή σε αλλαγές του γενετικού υλικού.Από αυτές τις βαρηκοϊες το 30% είναι συνδρομική βαρηκοϊα (το παιδί παρουσιάζει σύνδρομο με διαταραχές και ανωμαλίες και από άλλα όργανα) και το 70% μη συνδρομική βαρηκοϊα. Η μη συνδρομική βαρηκοϊα μεταβιβάζεται από τους γονείς προς τα παιδιά με διάφορους τρόπους πχ. αυτοσωματικός υπολοιπόμενος, επικρατής, φυλοσύνδετος, μιτοχονδριακός κλπ. Οι τρόποι καθορίζουν και τις πιθανότητες ένα παιδί ή ο/η αδελφός/ή να παρουσιάσουν βαρηκοϊα. Γίνεται κατανοητή η μεγάλη σημασία της γενετικής συμβουλευτικής.Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη γενετική μετάλλαξη της συχνότερης αιτίας της μη συνδρομικής βαρηκοϊας, της κονεξίνης 26.

 

Μονόπλευρη βαρηκοΐα

Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία το ένα αυτί είναι βαρήκοο και το άλλο φυσιολογικό.Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε3%των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και συνήθως μένειαδιάγνωστο.Η δυσκολία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το παιδίφαίνεται να ακούει καλάκαι να ανταποκρίνεται στους ήχους γιατί ακούει φυσιολογικά από το υγιές αυτί.Όταν όμως βρεθεί σε πιο απαιτητικές συνθήκες, όπως μέσα σε μια τάξη όπου συνήθως υπάρχει φασαρία, τότε παρουσιάζει προβλήματα κατανόησης και συγκέντρωσης και καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει.Αυτό οδηγεί συχνά σε καθυστερημένη διάγνωση του προβλήματος.  Τα κύρια προβλήματα είναι αφενός η δυσκολία στην εντόπιση της πηγής του ήχου (από πού ακούστηκε) και αφετέρου η δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας σε θόρυβο πχ στην τάξη. Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν ότιτα παιδιά με μονόπλευρη βαρηκοΐα έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο σχολικής αποτυχίαςσε σύγκριση με αυτά, που έχουν φυσιολογική ακοή και από τα δύο αυτιά.Συχνά τα παιδιά αυτά χαρακτηρίζονται ως παιδιά μεμαθησιακές δυσκολίες.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΚΟΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ  ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ  ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ.

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα ανθρώπινα χρωμοσώματα στα οποία έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις, που προκαλούν βαρηκοϊα. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 54 γονίδια.

paidiki varikoia