Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

kid ear examination

α. Ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεταιτις πρώτες ημέρες της ζωήςτου παιδιού, συνήθως στο μαιευτήριο. Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν τη σημασία του ανιχνευτικού ελέγχου για την πρόληψη τηςβαρηκοΐας, γιατί δεν τους δίνονται οι κατάλληλες εξηγήσεις.  Ο έλεγχος της ακοής γίνεται από εξειδικευμένους στην παιδοακουολογία ωτορινολαρυγγολόγους και όχι από τον παιδίατρο του παιδιού. 

Αν η διάγνωση δεν γίνει στο πρώτο τρίμηνο και η αντιμετώπιση στο πρώτο εξάμηνο (σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα) το παιδί θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την ανάπτυξη της ομιλίας. Συχνά, οι γονείς παρατηρούν ότι το βρέφος τρομάζει στο θόρυβο ή αντιδρά σε κάποιους ήχους. Πρόκειται για σοβαρό λάθος!Δε μας ενδιαφέρουν οι δυνατοί θόρυβοι, αλλά κυρίως το μωρό να ακούει τέλεια, ακόμα και τον ψίθυρο. Αυτό μόνο με αντικειμενική παιδοακουολογική εκτίμηση μπορούμε να το διαπιστώσουμε.

β. Στην ηλικία των 3 περίπου ετών και έπειτα πριν την έναρξη του δημοτικού σχολείου, δηλαδή 5-6 ετών.Σε αυτές τις ηλικίες αναπτύσσονται συχνά μορφέςβαρηκοΐας οφειλόμενες σε αναπνευστικά προβλήματα πχ κρεατάκια, οι οποίες δύσκολα γίνονται αντιληπτές, αλλά επηρεάζουν σημαντικά την άρθρωση, το λόγο και τη σχολική επίδοση (μαθησιακές διαταραχές). Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να διαγνώσουμε έγκαιρα τημονόπλευρη βαρηκοϊα.

γ. Μετά από κάθε επεισόδιο ωτίτιδας.Η ωτίτιδα μπορεί είτε να αφήσει υπολοιπόμενο υγρό μέσα στο αυτί, είτε να προκαλέσει εσωτερική και μόνιμη βλάβη στο μηχανισμό ακοής. Δυστυχώς, αρκετά συχνά δε δίνεται η δέουσα προσοχή από επαγγελματίες του χώρου της υγείας στην ύπαρξη υγρού πίσω από το τύμπανο.

δ. Σε κάθε περίπτωσηκαθυστέρησης ομιλίας,διαταραχής της άρθρωσηςκαιμαθησιακών δυσκολιών.