Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

Kid earΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΘΑΡΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΝΟΕΙΔΩΝ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΩΝ (κρεατάκια). 

Συλλογή υγρού στο αυτί(εκκριτική ωτίτιδα, βλεννώδης μέση ωτίτιδα).

Πρόκειται για συλλογή υγρού στο αυτί πίσω από το τύμπανο. Αποτελεί πολύ συχνή αιτία-ευτυχώς αναστρέψιμης βαρηκοΐας-σε παιδιά ηλικίας 2,5-6 ετών. Συνήθως προκύπτει μετά από επεισόδιο/α οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδας (με πυρετό και έντονο πόνο στο αυτί) ή όταν έχουν υπερτραφεί τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις), που βρίσκονταιστο βάθος της μύτης.

Στην τελευταία περίπτωση τα κρεατάκια φράζουν το σωληνάκι (ευσταχιανή σάλπιγγα) από το οποίο περνά αέρας στο αυτί πίσω από το τύμπανο. Στα αρχικά στάδια αισθάνεται κανείς όπως όταν «βουλώνει» το αυτί καθώς αλλάζουμε απότομα υψόμετρο πχ με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο. Όσο παρατείνεται η κατάσταση και δεν αερίζεται το αυτί αρχίζει και γεμίζει με υγρό.Το υγρό απορροφά μέρος του ήχου και προκαλεί βαρηκοΐα(αγωγιμότητας γιατί ελαττώνεται η αγωγή του ήχου).

Επειδή τις περισσότερες φορές η συλλογή υγρού γίνεται σταδιακά και τα παιδιά συνηθίζουν, δεν διαμαρτύρονται ότι δεν ακούν.Οι γονείς και οι δάσκαλοι παρατηρούν πρώτοι ότι το παιδί δεν αντιλαμβάνεται γρήγορα τι έχει ειπωθεί,ρωτά «τι-τι;», θέλει την τηλεόραση δυνατά. Στην περίπτωση, που τα κρεατάκια προκαλούν και σημαντική απόφραξη στη μύτη το παιδί μπορεί να ροχαλίζει, να κοιμάται με ανοιχτό στόμα ή να κάνει ακόμη και υπνική άπνοια.

Όταν η συλλογή υγρού περνά στη φάση της χρονιότητας τότε αλλάζει η σύσταση του (γίνεται πιο παχύρρευστο-glue ear) και είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του με φάρμακα. Η διάγνωση του υγρού γίνεται με την ωτοσκόπηση και ιδιαίτερα από τους ΩΡΛ ιατρούς με την ωτοσκόπηση με μικροσκόπιο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η παρουσία υγρού πίσω από το τύμπανο προκαλεί στο παιδίαστάθεια, ζάλη ή ίλιγγο.Οι γονείς τις περισσότερες φορές παρερμηνεύουν αυτά τα συμπτώματα σαναδεξιότητα, ενώ στην πραγματικότητα πάσχει ο λαβύρινθος του αυτιού και χρειάζεται ειδική παιδο-ωρλ εξέταση.

Άλλες εξετάσεις, που συμβάλλουν στη διάγνωση είναι η τυμπανομετρία και φυσικά ο παιδοακουολογικός έλεγχος(ανιχνευτική ακουομετρία, παιγχνιοακουομετρία, τονική ακουομετρία). Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός καθοδηγεί τη θεραπευτική αντιμετώπιση, άλλοτε φαρμακευτική και άλλοτε χειρουργική.Η θεραπεία αποσκοπεί στην απομάκρυνση του υγρού και την αποκατάσταση τοσυντομότεροτης φυσιολογικής ακοής.Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας και η επαρκής συμμετοχή του παιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία.