Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

upniki apniaΆπνοια ονομάζεται η πλήρης διακοπή ροής αέρα στην αναπνευστική οδό. Το κύριο αίτιο του συνδρόμου άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου στα παιδιά (αλλά και στους ενήλικες) είναι η απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών (μύτη, στόμα, φάρυγγας). Το κύριο αίτιο στα παιδιά είναι η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Το κύριο αίτιο στους ενήλικες είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, συχνά με μακρά σταφυλή και υπερτροφικές αμυγδαλές.

Τα κρεατάκια εμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αμυγδαλές, που εμποδίζουν την αναπνοή από το στόμα, διακόπτουν τη ροή του αέρα στο λάρυγγα και τους πνεύμονες. Η διακοπή της εισπνοής αέρα είναι η άπνοια.

Τα κρεατάκια βρίσκονται στο βάθος της μύτης και όταν υπερτρέφονται, συνήθως μετά από πολλά κρυολογήματα, δεν επιτρέπουν την αναπνοή από τη μύτη.Το παιδί μιλά με μπουκωμένη μύτη, έχει ανοιχτό το στόμα και μόνιμο συνάχι.Όταν υπερτραφούν και οι αμυγδαλές μέσα στο στόμα, τότε η κατάσταση χειροτερεύει. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το παιδί κοιμάται με ανοιχτό το στόμα, ροχαλίζει καιπέφτει συχνά σε κατάσταση άπνοιας. Η αναπνοή σταματά και ενώ το στήθος φαίνεται να ανεβοκατεβαίνει δεν διέρχεται αέρας από την αναπνευστική οδό.Αυτό συμβαίνει γιατί τα υπερτροφικά κρεατάκια και οι υπερτροφικές αμυγδαλές έχουν προκαλέσει απόφραξη, γι'αυτό και η άπνοια λέγεται αποφρακτική υπνική άπνοια.Καθώς το παιδί δεν αναπνέει, ελαττώνεται το οξυγόνο στο αίμα και συνεπώς και στον εγκέφαλο, οπότε κινητοποείται ένας μηχανισμός σχετικής αφύπνισης. Ο ύπνος γίνεται ανήσυχος και το παιδί δεν κοιμάται καλά, δεν ξεκουράζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητεί και βρίσκει μόνο του τη θέση, που το ανακουφίζει πχ. κοιμάται σχεδόν καθιστό. Στη διάρκεια της ημέρας φαίνεται κουρασμένο ή και ανόρεχτο. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί αρκετά τότε οι διαταραχές στην οξυγόνωση του αίματος μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αν εμφανίζονται ένα ή περισσότερα επεισόδια άπνοιας σε μία ώρα ύπνου, τότε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Κατά κανόνα το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από τους ίδιους τους γονείς. Στην περίπτωση της αποφρακτικής άπνοιας, που οφείλεται σε διογκωμένες αμυγδαλές και κρεατάκια, η λύση είναι συνήθως ηεπέμβαση. Η ταχεία λύση του προβλήματος συχνά εντυπωσιάζει τους γονείς. Μία συχνή ερώτηση των γονιών είναι κατά πόσο χρειάζονται οι αμυγδαλές, αφού αποτελούν φίλτρο για τον οργανισμό. Σε αυτή την ερώτηση συνήθως απαντούμε ότι δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη τους, αλλά και η σωστή τους λειτουργία. Όταν λοιπόν υπερτρέφονται και προκαλούν απόφραξη της αναπνευστικής οδού, τότε είναι σα τον φύλακα, που αντί να σε φυλάει σε κλέβει κιόλας. Η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών δε σημαίνει ότι το παιδί θα αρρωσταίνει συχνότερα, γιατί στην ίδια περιοχή του σώματος υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες, που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού.