Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

Το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Όλοι μας απορούμε πώς ζούσαμε χωρίς κινητό τηλέφωνο παλαιότερα!

Ένα φλέγον και άλυτο ακόμα ζήτημα είναι κατά πόσον η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι ασύρματες συσκευές τηλεφώνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβες.


Στις 31 Μαΐου 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC), που αποτελούνταν από 31 επιστήμονες από 14 χώρες, ταξινόμησαν τα πεδία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα.

karkinos egkefaloy

Καρκίνος εγκεφάλου (γλοίωμα) που πιθανόν να σχετίζεται με την υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου

Η ταξινόμηση περιλάμβανε μια πληθώρα παραγόντων που κατατάσσονταν σε μια από τις ακόλουθες 5 κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας:

 • Στάδιο 1: Καρκινογόνος για τους ανθρώπους

 • Στάδιο 2Α: Μάλλον καρκινογόνος για τους ανθρώπους

 • Στάδιο 2Β: Πιθανά καρκινογόνος για τους ανθρώπους

 • Στάδιο 3: Μη ταξινομούμενη σχετικά με την καρκινογένεση στους ανθρώπους

 • Στάδιο 4: Μάλλον όχι καρκινογόνος για τους ανθρώπους.

Τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα κατατάσσεται στα «Πιθανά Καρκινογόνα» για τον άνθρωπο (Στάδιο 2Β), με δεδομένη την αύξηση της εμφάνισης του γλοιώματος, ενός κακοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε πως «…τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ήδη αρκετά και συμπεραίνουμε πως μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου και της συχνής χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Για αυτό το λόγο χρειάζεται η επιφυλακή της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το θέμα».
Μη σας ξεγελάει η λέξη «πιθανόν»! Προκειμένου μια ιατρική επιστημονική επιτροπή αυτού του επιπέδου να καταλήξει στο Στάδιο 2Β, δηλαδή οτι η ακτινοβολία είναι παράγοντας «πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους», τα στοιχεία είναι ακλόνητα και αδιάψευστα.
Είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε από το να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, είναι προτιμότερο να αποφύγουμε κάτι από το να περιμένουμε για να μάθουμε την τελική αλήθεια με πικρό τρόπο.

Απλοί τρόποι για να προστατευτούμε από την υπερβολική ακτινοβολία

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας εκπέμπεται συνεχώς, οπότε πάρτε τα παρακάτω μέτρα:

hands freeΧρησιμοποιήστε hands-free ή bluetooth» σε κάθε συνομιλία

 • Μειώστε τη χρήση των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων, μιλήστε μόνο για σημαντικά θέματα και όσο λιγότερο χρόνο μπορείτε

 • Μη χρησιμοποιείτε το κινητό σε κλειστούς χώρους (αυτοκίνητο, ασανσέρ), διότι η ακτινοβολία ανακλάται στα τοιχώματα και επιστρέφει

 • Όσο περιμένετε για να συνδεθείτε, απομακρύνετε τη συσκευή από το αυτί σας

 • Όταν το σήμα μας είναι χαμηλό, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη. Μη μιλάτε στο κινητό όταν έχει κακό σήμα

 • Επιλέξτε κινητό που εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία, δηλαδή έχει με χαμηλό Specific Absorption Rate (SAR), μια μονάδα που μετράει την ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα όταν χρησιμοποιείται η συσκευή. Τιμές SAR έως 0,4 είναι πολύ καλές, από 0,4 έως 0,7 είναι καλές ή μέτριες, ενώ κινητά με τιμές 0,7 έως 1 είναι από τα «ζεστά». Για τιμές πάνω από 1, απλώς μην αγοράσετε το κινητό!

 • Αγοράστε μια συσκευή «bluetooth» που εκπέμπει το 1/100 της ακτινοβολίας ή μια συσκευή «hands-free»

 • Για μέσα στο σπίτι αγοράστε μια κλασική συσκευή με καλώδιο ή τουλάχιστον μην έχετε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο, διότι ακτινοβολείστε ενώ κοιμάστε.