Τηλέφωνο/Φαξ: 27210 89777Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo 1

ponolaimos

Τι είναι ο πονόλαιμος;

Είναι ο πόνος και η δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία), συνήθως εξαιτίας της φλεγμονής του φάρυγγα (οξεία φαρυγγίτιδα). Η οξεία φαρυγγίτιδα ξεκινάει με ήπιο ερεθισμό του λαιμού, σαν κάψιμο ή «γδάρσιμο», που μπορεί να εξελιχθεί σε έντονο πόνο, ειδικά αν συμμετέχουν και οι αμυγδαλές (οξεία φαρυγγο-αμυγδαλίτιδα).

Σε τι οφείλεται ο πονόλαιμος;

Συνήθως, η οξεία φαρυγγίτιδα οφείλεται σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και σε οξύ ερεθισμό του φάρυγγα (από καπνό τσιγάρου, πικάντικα φαγητά, αλκοόλ, φαρμακευτικές γαργάρες). Στις δυο αυτές περιπτώσεις, διαταράσσεται η τοπική άμυνα και βρίσκουν ευκαιρία τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα να αναπτυχθούν και να μετατρέψουν την ιογενή φαρυγγίτιδα σε φαρυγγίτιδα συχνότερα από στρεπτόκοκκο.

Έχω ακούσει για τον στρεπτοκοκκικό λαιμό, τι είναι αυτό;

Ο στρεπτοκοκκικός λαιμός είναι η φλεγμονή του φάρυγγα που προκαλείται από στελέχη πυογόνου στρεπτόκοκκου και απαιτεί ειδική αντιβιοτική θεραπεία, διότι μπορεί να επηρεάσει τις βαλβίδες της καρδιάς (ρευματικός πυρετός), τα νεφρά (νεφρίτιδα) και το ανοσοποιητικό σύστημα (ρευματικός πυρετός). Η απλή κλινική εξέταση δεν αρκεί για τη διάγνωση, γι’ αυτό και υπάρχουν ειδικές εξετάσεις εντοπισμού του στρεπτόκοκκου (δοκιμασία αντιγόνου, Strep test, ASTO, καλλιέργεια).

Πώς γίνονται αυτές οι εξετάσεις;

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος παίρνει επίχρισμα με μια ειδική μπατονέτα από την επιφάνεια του φάρυγγα και μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά. Επίσης, στέλνει υλικό προς εξέταση και στο μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο δίνει αξιόπιστη απάντηση μέσα σε 24-48 ώρες.

Πώς θα καταλάβω γιατί πονάει ο λαιμός μου;

Στη φαρυγγίτιδα ο λαιμός είναι ξερός, κόκκινος και πονάει, όταν ο ασθενής καταπίνει -καμιά φορά ακόμα και το σάλιο του-. Αν η αιτιολογία είναι ιογενής, υπάρχει και χαμηλός πυρετός για 2-3 μέρες και μετά περνάει, ενώ αν κάποιο μικρόβιο μολύνει την περιοχή, ο πυρετός και ο πόνος είναι εντονότεροι, υπάρχει κακουχία και κόπωση. Οι ερεθιστικές αιτίες του πονόλαιμου προκαλούν μόνο πόνο και ξηρότητα.

Εμένα πονάει εδώ και μήνες ο λαιμός μου, γιατί;

Αυτό λέγεται χρόνια φαρυγγίτιδα και συμβαίνει από τον συνεχή ερεθισμό του φάρυγγα λόγω καπνίσματος (ακόμα και παθητικού), από εισπνοή ατμοσφαιρικών ρύπων ή από κακό κλιματισμό. Άλλες καταστάσεις που ερεθίζουν συνεχώς τον φάρυγγα και προκαλούν δυσφορία είναι:

 • η συνεχής στοματική αναπνοή λόγω μπουκωμένης μύτης (σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφία κογχών, αλλεργική ρινίτιδα)

 • το χρόνιο ροχαλητό

 • η χρόνια καταρροή βλεννών από το πίσω μέρος της μύτης (ιγμορίτιδα)

 • κάποια αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας (γύρεις, μύκητες κτλ.)

 • η παλινδρόμηση στομάχου, που συνοδεύεται με ξηρότητα και βήχα, ειδικά το πρωί, όταν ξυπνάει ο ασθενής

 • οι άφθες στον φάρυγγα

Τι άλλο μπορεί να κρύβει ο πονόλαιμος;

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, κάποιος όγκος του στόματος, της γλώσσας ή του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει ήπιο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση για εβδομάδες ή μήνες, με πόνο που αντανακλά στο αυτί. Αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται σχεδόν πάντοτε με μακροχρόνια και πολύ βαριά χρήση καπνού και οινοπνεύματος. Ο πονόλαιμος και η δυσκαταποσία που διαρκεί για πάνω από 2 εβδομάδες απαιτεί εξέταση αρχικά από Ωτορινολαρυγγολόγο και μπορεί να σημαίνει μια σοβαρή κατάσταση.

Δυσκολεύομαι να καταπιώ, αλλά δεν πονάω.

Όταν υπάρχει δυσκαταποσία χωρίς, όμως, πόνο, ο ασθενής λέει πως έχει έναν «κόμπο», πως «κολλάει το φαγητό» ή πως «πνίγεται», όταν τρώει. Αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, συνήθως φταίει ότι τρώει πολύ γρήγορα ή δεν μασάει αρκετά καλά το φαγητό του. Υπάρχουν, όμως, και παθολογικές καταστάσεις, όπως οισοφαγική παλινδρόμηση, νευρολογικές παθήσεις (παράλυση κάποιου νεύρου, νόσος Πάρκινσον, µυασθένεια), μειωμένη παραγωγή σάλιου, ακόμα και όγκοι του στόματος ή του οισοφάγου, που μπορούν να είναι υπεύθυνες.

Νιώθω έναν κόμπο στον λαιμό μόνο όταν καταπίνω το σάλιο μου!

Τις περισσότερες φορές που ακούμε από ασθενείς (συχνότερα γυναίκες) πως έχουν «κόμπο» στον λαιμό μόνο όταν καταπίνουν το σάλιο, αλλά όχι το νερό ή το φαγητό! στην πραγματικότητα, ούτε ξένο σώμα ούτε μάζα υπάρχει. Η αιτία είναι ψυχοσωματική και σχετίζεται με άγχος και ευσυγκινησία. Φυσικά, σε αυτή τη διάγνωση θα καταλήξει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, αφού αποκλείσει κάθε άλλη περίπτωση να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

Πότε θα πρέπει να δω έναν Ωτορινολαρυγγολόγο;

Τα παρακάτω συμπτώματα θα σας προειδοποιήσουν πως πρέπει να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας:

 • έντονος και παρατεταμένος πονόλαιμος για 5-7 ημέρες

 • συχνός ήπιος πονόλαιμος

 • δυσκολία κατάποσης νερού, φαγητού, σάλιου

 • δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος

 • πόνος στο αυτί

 • πόνος στις αρθρώσεις

 • υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5oC)

 • φλέμα στον λαιμό ή αίμα στο σάλιο

 • εξόγκωμα στον λαιμό εξωτερικά

Τι να κάνω αν έχω ίωση και πονάει ο λαιμός μου;

Ο πονόλαιμος από κρυολόγημα ή γρίπη μπορεί να γίνει λιγότερο ενοχλητικός, αν κάνετε τα παρακάτω:

 • Πιείτε πολλά υγρά

 • Πιείτε ζεστό αραιωμένο τσάι με λίγο μέλι

 • Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο αρκετές φορές τη μέρα (1/3 κουταλάκι του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό)

 • Χρησιμοποιήστε συσκευή ατμού ή υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας

 • Χρησιμοποιήστε ειδικές καραμέλες ή φαρμακευτικές παστίλιες

 • Για ήπιο πόνο, πάρτε κάποιο αναλγητικό, ενώ για έντονο πονόλαιμο κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο

 • Μην καπνίζετε καθόλου

 • Μην καταναλώνετε κρύες ή καυτερές τροφές

 • Μην κάνετε μπουκώματα με αλκοόλ

 • Μην παίρνετε αντιβίωση αν δεν σας εξετάσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, γιατί δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων!

Πώς θεραπεύεται ο πονόλαιμος;

Επειδή τις περισσότερες φορές η φαρυγγίτιδα οφείλεται σε ιούς, δεν μπορεί να βοηθήσει η αντιβίωση ούτε φυσικά μπορεί να δοθεί… προληπτικά αντιβίωση. Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε φαρμακευτική θεραπεία, διότι το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα που καταστρέφουν τους ιούς μέσα σε λίγες μέρες. Αν αποδειχθεί πως ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας δώσει ειδική αντιβίωση, προκειμένου να «ξεριζωθεί» ο στρεπτόκοκκος από την περιοχή. Αν σε 2-3 ημέρες νιώσετε καλύτερα, όμως, δεν πρέπει να διακόψετε την αντιβίωση, διότι μπορεί να υποτροπιάσει η λοίμωξη και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος. Αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα αίτια, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας εξετάσει και θα σας εξηγήσει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.